Mamma Montana 2021

 2021. július 03.án rendezték meg a Mamma Montana Balaton & Bakony ultra futóversenyt. 

Györe Márk csapattársunk a a 100 km-es egyéni számban nevezett és megkért hogy a futás alatt legyek a segítője, kísérjem és koordináljam a frissítését. A dolog új volt számomra, habár sok futóversenyen indultam, de mint segítő még sose vettem részt versenyen. 
A verseny Balatonfüredről rajtolt reggel 4 órakor. Az útvonal jórészt Várpalotáig aszfalton vezetett, egy- két földes szakasz kivételével. Várpalotát érintve indultunk fel a Bakonyba, ahol tettünk egy jó nagy kört, vegyesen aszfalton és terepen, majd vissza Várpalotára a Thury várhoz ahol a cél volt. A 100 km alatt közel 1000 méter pozitív szintemelkedést tettünk meg. Az időjárás kegyes volt hozzánk, kellemes futóidő volt, bár a verseny végére azért a nyár megmutatta az igazi arcát is. 
Márk a verseny során kb. 50 km-ig a tervezett tempójával haladt, majd a hegyek és a már megtett táv megtette hatását és enyhe lassulás, tempóváltások következtek. A frissítés során megtettem minden tőlem telhetőt hogy Márk energiaszintje megmaradjon és a hidratációja folyamatos legyen. Egy- két kisebb holtpont kivételével stabil futást sikerült végrehajtani és folyamatosan az első 10 helyezett között mozogtunk. A célba érkezés után derült ki számunkra hogy a nagy nevek mellett és a 33  egyéni induló közül 9 óra 44 perces idővel sikerült a célba érkeznünk a 100 km-es távon, ami az abszolút 9. helyezést jelentette.  
A verseny elején találkoztunk másik két csapat társunkkal is, Schmidt Norbival és Kőhidi Csillával akik váltóban indultak csapatukkal és 7 óra 34 perces idővel értek célba megszerezve a csapatok közül az abszolút első helyet. 

A futás során  az #ebiketoursgárdony  (https://www.ebiketoursgardony.hu/) csapatától kölcsönkapott Giant Talon E hegyikerékpárral kisértem Márkot. A Giant Talon eMTB egy nyomatékszenzoros elektromos rásegítéses hegyikerékpár, mely segítségével frissen, csak a feladatra koncentrálva kevesebb erőfeszítéssel tudtam kísérni a futómat.  Ha szeretnétek kipróbálni az eMTB-ben rejlő lehetőségeket keressétek az #ebiketorursgárdony csapatát. Velük a velencei hegységben könnyen kitudjátok próbálni a hegyikerékpározás e formáját. 

Gratulálok a futóknak akik teljesítettek ezt a nehéz versenyt, és köszönet a szervezőknek hogy létrehozták számunkra az eseményt. 

                  Gaál Tamás
















Megjegyzések