Grúzia, Kaukázus, Kazbek 2016



2017. Grúzia, Kaukázus, Kazbek, 5000 méter!!!! Jó lenne még egyszer!!!!

Igen, egyszer már jó lett volna, már láttuk, ott volt!

2016. júliusában kis csapattal, nagy lelkesedéssel indultunk neki, hogy több mint 5000 méter magasból nézzük meg milyen a bolygónk. Ahogy közeledett az indulás, úgy néztük egyre legörbülő szájjal az időjárás előre jelzést a térségben. Lehangoló híreket kaptunk, sok hóról és nagy havazásról. Mit csináljunk? Megyünk, ez nem kérdés, de vigyünk felszerelést a mászáshoz? Adjuk meg az esélyt! Hát ha lesz lehetőség! Addig pedig rögtönözzünk! Fedezzük fel Grúziát!

12 napot töltöttünk az országban és próbáltuk az időt hasznosan eltölteni, közben reménykedtünk, hogy a hegyen jobb lesz az idő! Grúzia csodás, kalandra fel! Sikerült, jó programokat szervezni magunknak, sikerült az ország néhány kulturális, természeti, étel és ital különlegességeit megcsodálni. Kaptunk vendégszeretetet bőven, sajttal, borral, konyakkal és Chacha-val körítve!

Láttuk a Fekete-tenger Las Vegas-i luxusát, falvak, városok egyszerűségét. Kanyargó kanyonok, vízesések, csodás kolostorok, Prométheusz barlangja, ezeréves és több mint ezeréves csodák, barlang városok, élő Sztálin-kultusz, a grúziai éjszakai élet, több száz kilométer utazás, és végre fordulni látszik az idő!

 




Irány a Kazbek! Érkezésünkkor még csapadék leereszkedett köd fogad, de a következő napokra már ígéretesebb előre jelzést mondanak. A baj az, hogy a repülő indul vissza és kevés időnk van. Tudtuk, hogy nem fér bele az időnkbe a Kazbek csúcsa, de induljunk el, nézzük meg közelebbről. Következő nap délután, már a 3600 méteren lévő menedékháznak kialakított, volt Szovjet meteorológiai állomásról láttuk, ahogy elvonulnak a felhők, előbújik a nap és elszorult szívvel csodálhatjuk utunk célját az 5047 méter magas csúcsot. Reggel leereszkedtünk a civilizációba egy utolsó vacsorára, bánatunkat a helyi szőlőből készült vodkával beszéltük meg. Talán ekkor döntöttük el, hogy jövőre ugyan itt, de reméljük nagyobb sikerrel. A szervezés elindult, a csapat nőtt, a lelkesedés sem hiányzik! Gyerünk!!!



Lejegyezte: Wetzer Antal

Megjegyzések