Kehida Termál Bormaraton Spuri Run& Bike 2016.10.08


Követve a családias szervezésű kis versenyeken való szerepléseink sorát, hárman képviseltük a Terepsport Clubot Kehidakustányban október 8-án; Tamás, Norbi és jómagam.


Az idei Bormaraton volt a szervezőgárda első versenye. Nagy izgalommal készítették elő a három távot, és kétfajta teljesítési lehetőséget is magába foglaló rendezvényt. Maraton futva, bringázva egy szuper aszfaltos és néhol (nem aszfaltos) úton 42 km-en ;) Egyesegyedül Futóként vagy Bringán :) és még félmaraton és 10,5 km.
 A rajt-cél terület könnyen megközelíthető volt, parkolási és zuhanyzási lehetőséggel. A rajtcsomagban ingyenes fürdőbelépő, kávé-kupon és fél literes víz mellett egy-egy üveg bort is kaptunk. A szervezők nagyon készségesek, figyelmesek és barátságosak voltak, első rendezéshez képest is gördülékenyen ment minden. A pályajelölés számunkra jól követhető volt, sok helyen polgárőrök is segédkeztek, azért néhány futónak sikerült elkavarni, mint később megtudtuk.

A maratoni pálya a zalai dombokon vezetett át, érintve több zalai települést, és a Kehidakustány melletti golf-pályát is. Útlezárásra nem volt szükség; a 18 ember, aki ezen a távon indult békésen megfért az autósok mellett is. A táj csodálatos volt, ehhez a ragyogó őszi idő csak hozzátenni tudott. Nagyjából nyolc kilométerenként helyeztek ki frissítőpontokat, ahol vizet és szőlőcukrot kaptunk, ami magunk között szólva, azért nem túl sok egy maratonra. A szervezés számomra észlelt két gyenge pontja közül ez volt az egyik.
Tamás és Norbi terveiben a 3:30-as maratoni idő szerepelt, én szerettem volna edzés szinten a megadott pulzustartományban végigfutni. Rajt előtt vált világossá, hogy ez bizony nem egy sík maraton lesz, hanem jócskán lesznek benne dimbek-dombok, úgyhogy a fiúk a tervezett idő elengedése mellett döntöttek, beszélgetős, élményfutást szavaztunk meg. Ehhez képest igen erősen kezdtünk, mi Tamással visszább is fogtunk a tempóból, Norbi közben elnyargalt az élmezőnnyel. Nem is láttuk újra, csak a célban. A pálya első fele inkább dombos, a második fele jórészt sík volt; ehhez mérten a maratonunk első felén kicsit lassabb tempót futottunk, a második felében gyorsultunk. A gyorsulást segítette, hogy a női mezőnyből az első két versenyző nem sokkal előttünk futott, és fokozatosan csökkent a távolság köztünk. Kiben ne ébredne fel ilyenkor a versenyszellem? Hát bennem felébredt… úgyhogy szép fokozatosan gyorsítva felettük a közöttünk lévő távolságot és 30km-nél Tamással megelőztük a két hölgyet. A futás könnyedén, jól ment, egyikőnknek sem volt semmi olyan panasza, ami hátráltatott volna bennünket. Nekem 36km körül jött egy kisebb fáradás, ahol azt éreztem: lassulok, de menni kellett, mert nem tudtam, mennyi a távolság a lányok és közöttünk. A golf-pályára beérve Tamás gyorsult kicsit, mert látta, hogy van esélye a maratoni 3:30as időre. Én maradtam a saját tempómnál az utolsó két kilométerre.


A célban Norbi mosolyogós, sóval borított arccal várt. Nagyszerű időeredménnyel a férfi mezőnyben 2. helyen végzett. Tamásnak is sikerült a kitűzött-elengedett-végülmégisteljesített időt megfutnia, ezzel a férfiak között ötödikként ért célba. Pár másodperccel én is megfutottam a legjobb maratoni időmet, amivel a dobogó legfelső fokára állhattam. 



A táv kicsivel több volt mint a maratoni, így a következőképpen alakultak a teljes táv, valamint a maratoni táv időeredményei:


              teljes táv 42,6 km     maratoni táv
Norbi:    3:26:17                     3:24:09
Tamás:   3:33:08                     3:31:56
Lia:        3:34:27                     3::32:24

A célbaérkezők befutóérmet kaptak. A szervezés másik gyenge pontja volt még, hogy mire a maratoni távról beértünk a virsli elfogyott, így néhány maradék pogácsából választhattunk csak.
Kárpótlásként zuhanyzás és eredményhirdetés után átgurultunk a golf-pályánál lévő kávézóba, kuponjainkat beváltottuk, ittunk egy jó kávét no meg egy sört egy nem-mindennapi helyen.
Összességében véve egy emlékezetes maratoni napot zártunk.




Bóla Emília

Megjegyzések